De stad Nijmegen bestaat uit 9 stadsdelen die weer onderverdeeld zijn in 44 wijken.

 

 

Als je met de auto via de Waalbrug, het Trajanusplein en het Keizer Karelplein Nijmegen binnenkomt, bevind je je meteen in het Centrum van Nijmegen dat aan de oevers (de benedenstad) van de Waal ligt en bestaat uit winkels en uitgaansgelegenheden. De woningbouw in het  Stadscentrum bestaat uit woningen boven winkels en etagewoningen. In de wijk Benedenstad vinden we zowel historische als nieuwere woningen, waarbij een bezoek aan het Valkhof en Hunnerpark zeker niet overgeslagen mag worden..
 

 

Nijmegen-Oost is een historisch en gevarieerd stadsdeel met woningbouw van voor of vlak na de oorlog. Toch was Nijmegen-Oost in de Romeinse tijd door zijn hoge en strategische ligging een aantrekkelijke plek voor de bouw van een Legerplaats. Tijdens de regering van keizer Augustus omstreeks 16 voor Chr., werd dan ook een legerplaats van 42 ha. gebouwd op de Hunnerberg. Deze Augusteďsche legerplaats bood ruimte aan zo'n 15.000 soldaten. Deze legerplaats werd 10 voor Chr. weer verlaten en maakte plaats voor een veel kleinere legerplaats op het oostelijker gelegen Kops Plateau.
In de wijken Altrade, Galgenveld en Bottendaal wonen veel studenten. In dit stadsdeel ligt een aantal kleinere culturele voorzieningen, onder andere het theater het Badhuis. Op de Daalseweg zijn diverse winkels en door de hele wijk zijn diverse horecagelegenheden te vinden. Andere wijken zijn: Hengstdal, Hunnerberg, Kwakkenberg, Groenewoud en Ooyse Schependom. Vervolgens is een groot gedeelte van Nijmegen-Oost zeer geliefd bij de sportieve fietsers, gezien dit stadsdeel nogal heuvelachtig is.
 

 

Nijmegen-Noord (de Waalsprong) ligt op de noordelijke oever van de Waal, tegenover het stadscentrum. De voormalige dorpen Lent, en de omgeving van Ressen en Oosterhout behoren sinds januari 1998 tot de gemeente Nijmegen.
 

 

In Nijmegen-Zuid liggen de wijken Hatert, Hatertse Hei, Grootstal en Brakkenstein, woonwijken die gebouwd zijn in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Sinds midden jaren ’90 ligt op het voormalige sportpark Grootstal een nieuwbouwwijk: Klein Grootstal.
 

 

Nijmegen-Midden wordt begrensd door de St. Annastraat en Graafseweg. Hier vind je de wijken Nije Veld, Hazenkamp, Goffert, St. Anna en Heyendaal. Het is een ruim en groen stadsdeel, met voor het merendeel koopwoningen. In Midden zijn veel scholen gevestigd voor speciaal onderwijs, met een regionale functie. In dit stadsdeel ligt ook het universiteitsterrein van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Hoge School Arnhem Nijmegen (HAN) en het UMC Radboud.
 

 

Nijmegen-Oud-West is een karakteristiek stadsdeel dat bestaat uit relatief oude volkswijken: Wolfskuil en Biezen (waarin ook het Waterkwartier ligt). De meeste huizen zijn kleine, gerenoveerde laagbouwwoningen van voor de oorlog. In de wijk Wolfskuil is in 2005 een nieuwbouwproject afgerond.
 

 

In dit stadsdeel vind je de wijken Hees, Heseveld, Neerbosch-Oost en Haven- en industrieterrein.
De wat nieuwere wijken Neerbosch-Oost en Heseveld kenmerken zich door laagbouw, flats en maisonnettes. De wijk Hees is rondom een oude dorpskern ontstaan. De structuur van dit voormalige tuindorp is nog goed terug te vinden in de statige panden. Daar zijn in de tachtiger jaren wat nieuwere woningen aan toegevoegd. In de wijk Heseveld liggen enkele winkels, scholen en een zwembad.
 

 

Het stadsdeel Dukenburg ligt aan de overzijde van het Maas-Waalkanaal. Dukenburg is een van de grootste én een van de groenste stadsdelen in Nijmegen. Dukenburg telt negen verschillende wijken: Aldenhof, Lankforst, Malvert, Meijhorst, Staddijk, Tolhuis, Vogelzang, Weezenhof en Zwanenveld.
 

 

Het stadsdeel Lindenholt ligt ook aan de overzijde van het Maas-Waalkanaal. Laagbouw overheerst als woonvorm. Over het geheel genomen kan Lindenholt worden omschreven als een rustig en gedifferentieerd woongebied.
Lindenholt is weer verdeeld de diverse wijken: Kerkenbos-De Kamp-’t Broek en ’t Akker.