Hengstdal
 

 
 

 

 

Met een gevarieerde woningbouw van voor of vlak na de oorlog is ook Hengstdal een interessante wijk.
Nadat, vooral de eerste rijke huizen bij het centrum en langs de singels waren gebouwd kwamen ook de gebieden tussen de grote wegen aan de beurt.      
Soms werd aangehaakt op oude, bestaande paden, maar meestal moesten er compleet nieuwe buurten en straten worden aangelegd.
Twee van die buurten in Hengstdal waren de Spoorbuurt en de Bomenbuurt, die inmiddels aangemerkt zijn als beschermd stadsbeeld. 
De gevels die het straatbeeld bepalen, mag je niet zomaar gaan veranderen. Dat is een mooi compliment voor de plannenmakers en architecten van bijna honderd jaar geleden.
Het is daarom ook niet zo verwonderlijk
dat er ook veel foto's van deze wijk hier te vinden zijn, zoals al meteen op de volgen pagina is te zien, namelijk de
Koolemans Beynenstraat met daarna de Gregoriusstraat, Palestrinastraat, Verdistraat, Bergansiusstraat, Daalseweg, Jozef Israėlsstraat, Frans Halsstraat, Paulus Potterstraat, Minister Elandstraat en Fortstraat.
Wil je echter ergens anders in de wijk beginnen dan kun je dat bijvoorbeeld bij de: Van 't Santstraat met daarna de Spoorbuurt, het beschermd stadsdeelobject, met de Wagenaarstraat,
Dunklerstaat, Obrechtstraat, Verhulststraat, Valeriusstraat, Diepenbrockstraat, Willem Heijdtstraat en Sweelinckstraat.
Apart is de Dommer van Poldersveldtweg, een straat met veel variatie in woningbouw.
Via de Acaciastraat komen we in een klein gedeelte van de bomenbuurt met de Lorkenstraat, de Pijnboomstraat en de Sparrestraat waarna we verder gaan naar de Broerdijk en de Broerweg met het Esdoornplein, Iepstraat en Plataanstraat.
Via de Berg en Dalseweg  gaan even langs de Sint Maartenskliniek, waarna we weer terug gaan naar een gedeelte van de bomenbuurt, de Abeelstraat. Een uitzondering in die bomenbuurt is de Corduwenerstraat, die vernoemd is naar een Nijmeegs Wethouder.       
Via de Hengstdalseweg en nog meer straten vernoemd naar bomen en heesters komen we bij de Postdwarsweg en de Postweg. Via de Gelderselaan belanden we op het Molenveld waar meer dan 90 jaar het Limoskazernecomplex gevestigd was.