Dukenburg

 

 
 

Ten westen van het Maas-Waalkanaal ligt het stadsdeel Dukenburg.

De bouw van dit stadsdeel, op de moeras- en kleigrond, begon in 1966. In eerste instantie werd er voor gekozen om dit stadsdeel op te zetten met laagbouw tussen het vele groen en verschillende waterpartijen. Gezien de woningnood, zijn er later toch redelijk veel flats bijgebouwd en is het nu een wijk met hoog- en laagbouw door elkaar. Toch is Dukenburg nog steeds de wijk met het meeste groen.

Bij de ontwikkeling van Dukenburg werd afgestapt van de traditionele wijkgedachte: wijken werden kleiner en er was nog maar plaats voor n kerkgebouw.
 

 

 


Huize Duckenburg

Dukenburg dankt zijn naam aan een landgoed dat hier vanaf de 14de eeuw heeft gelegen.

In Lankforst, waar nu de hoogbouwflats van de Valckenaer staan, is rond 1365 het voormalige kasteel Duckenburg gebouwd. Een van de eerste eigenaars was Johan van Apelteren; zijn dochter trouwde met Johan van Boetberg. Een paar honderd jaar later kwam de Duckenburg in bezit van het geslacht Valckenaer. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel door de Spanjaarden in brand gestoken. Bij de reparatie verloor het kasteel zijn defensieve uiterlijk. In 1688 werd de Duckenburg gekocht door Willem van Schuylenburg. Hij wilde het landgoed in Franse stijl herinrichten en liet een statige oprijlaan, een Grand Canal en een Orangerie aanleggen.

 

 

De kasteelheer ging tijdelijk in de Orangerie wonen en liet het kasteel slopen, maar de beoogde nieuwbouw kwam niet tot stand. De oorspronkelijk tot landhuis verbouwde orangerie bestaat nog steeds, evenals het in de 17e eeuw gegraven Grand Canal, al is dit door een weg en een flat in tween gedeeld. De laatste bewoner van de Duckenburg was Jonkheer Rutgers van Rozenburg. Huize Duckenburg heeft nu een horecabestemming en staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

In Dukenburg zijn ook nog gedeeltes van oude lanen terug te vinden.

 

 

De stedenbouwkundige A. Olivier ontwierp Dukenburg, dat een woonstad in het groen werd. Het stadsdeel werd in verschillende fasen gebouwd, waardoor tussen wijken onderling opmerkelijke verschillen bestaan in de structuur. De eerste wijk van Dukenburg was Aldenhof  met later de wijken Meijhorst, Malvert, Lankforst, Weezenhof, Tolhuis en Zwanenveld. Alle wijken in dit stadsdeel hebben geen straatnamen maar straatnummers, zoals bijvoorbeeld 21-30, waarmee bij 21 de straat wordt bedoeld en staat 30 voor het huisnummer. De wijknamen van Dukenburg zijn genoemd naar boerderijen die hier ooit stonden.


Takenhofplein met zicht richting Winkelcentrum Dukenburg

 

 

Opvallend in Aldenhof en Malvert zijn het rondwegen, waarmee beide wijken worden ontsloten. Weezenhof en Tolhuis hebben een totaal andere opbouw. Deze wijken kregen een boomstructuur, wat er op neer komt dat bijna alle wegen doodlopen. Zwanenveld tenslotte, heeft weer een wat andere structuur. De meest in het oog springende voorziening in stadsdeel Dukenburg is sinds 1975 het winkelcentrum Dukenburg  in combinatie met het station. In het winkelcentrum bevinden zich zo'n 100 winkels en heeft zodoende niet alleen een wijkfunctie, gezien men uit de hele regio hier naar toe komt.
Langs de Wijchenseweg, een steenworp afstand van het winkelcentrum,  bevinden zich een woonboulevard en de landelijk bekende discotheek 'Matrixx.
 

 

 


Tolwachtershuisje aan de Teersdijk

Ook zijn in Dukenburg een sportfondsenbad, een klimhal en het Triavium, dat een schaatsbaan, een ijshockeybaan, een funbaan voor kinderen en evenementencomplex herbergt, te vinden.

Naast al deze wijken is er ook nog de wijk Staddijk, die aan de zuidrand van Nijmegen tegen de A73 ligt. Het grootste deel van de wijk bestaat uit het gelijknamige stadspark. Ook zijn er twee sportaccommodaties gelegen. In het noorden van Staddijk ligt een woonwagenkamp aan de Teerdsdijk. De Teersdijk, die in het verlengde van de Graafseweg ligt, werd al gebruikt door de Romeinen.
 

 

 

 

 

 

Vogelzang, (Hatertse Broek) dat ook in Dukenburg ligt is een natuurgebied, dat naast de wijk Weezenhof ligt, dat zich de groenste wijk van Dukenburg mag noemen,  en voornamelijk bestaat uit eikenbos, afgewisseld door weilanden en een ven.
Waarschijnlijk krijg je hier het beste beeld over hoe Dukenburg er vroegen heeft uitgezien.
Op dit moment wordt  het stadsdeel Dukenburg uitgebreid met vele nieuwe foto's, waarvan Vogelzang en Weezenhof de eerste zijn. De andere wijken volgen binnen een aantal weken.