Wandelen

 
     

 

Is de vierdaagse iets te veel van het goede voor je? Maar je houdt wel van wandelen?
Dan moet je toch in Nijmegen zijn, want in en rond de oudste stad van Nederland zijn meer dan 35 wandelroutes uitgezet, zoals diverse stadswandelingen, natuurwandelingen, historische wandelingen of themawandelingen.

Neem bijvoorbeeld de wandelroute “Via Centrum’, die je langs Romeinse resten in de stad voert. De wandeling geeft een duidelijk beeld van het Romeinse erfgoed van de stad. Je start op het bekende Valkhof, waar Julius Civilus knarsetandend toekeek hoe de Romeinse troepen naderden. Vlak bij vindt je het gelijknamige museum, die een enorme archeologische collectie heeft en daardoor een goed overzicht geeft van de Romeinse geschiedenis van Nijmegen.
De route voert je door de benedenstad en langs de gezellige Waalkade.

 

 

Maar er zijn meer wandelroutes, zoals een historische stadswandeling, een winkelroute of door het door Frank Boeijen bezongen Kronenburgerpark.

Heb je meer kilometers in je mars, dan kun je de historische route van Nijmegen naar het Duitse Xanten nemen. Weet alleen wel waar je aan begint, want de wandeling is liefst 75 kilometer lang. Het is een oude soldatenweg die de Romeinen ook in een dag aflegden. Toch te veel van het goede? In dele wandelen is natuurlijk ook mogelijk.

Verschillende andere routes brengt de wandelaar naar het prachtige natuurschoon rond Nijmegen, zoals Beek en Berg en Dal, waar veel kastanjebomen te vinden zijn, die oorspronkelijk hier geplant zijn door de Romeinen. De kastanjes werden gebruikt voor de maaltijden van de soldaten. Deze pittige route voert je verder door oude beukenbossen, langs diverse weides met prachtige vergezichten, over boerenpaden en (flinke) heuvels.
Voor de kinderen is hier een speciale kabouterroute bij de kabouterboom uitgezet, een bejaarde tamme kastanjeboom van ruim 450 jaar oud.
De kinderen kunnen hier met een rode puntmuts op, samen met hun ouders, op zoek gaan naar de kabouters die zich hier verschuilen.

Wil je meer genieten van een weidse wolkenluchten, uiterwaarden en dijken?

Neem dan de wandelroute van de Gelderse Poort in het schilderachtig rivierenland. Tijdens een wandeling van

12 kilometer door de Ooijpolder is o.a. te zien hoe hoogwater de ruige oevers vormt.

 

 

Het gebied van de Hatertse en Overasseltse Vennen (ongeveer 520 ha) is ook zeer aantrekkelijk en gevarieerd. Dit gebied bestaat uit een aantal echte vennen gelegen in een grotendeels aangeplant bos met resten eikenhakhout, percelen heide, kleine schilderachtige akkertjes en weilandjes waarop vee nog vredig graast.

Voor een andere pittige wandelroute is Groesbeek en omgeving een mogelijkheid. Een bijna on-Nederlands gevarieerd landschap beneemt je de adem en geeft net dat heerlijke buitenlands gevoel, zonder er de grens voor over te hoeven. Prachtige doorkijkjes en vergezichten, lommerrijke bossen, glooiende heuvels, hier en daar een beekje of bosmeer, weilanden en akkers zo ver het oog reikt. Zelfs wijngaarden zijn er te vinden zodat je je hier zeker in het buitenland waant.

 

 

In de kop van Limburg is de Mookerheide te vinden, een bos- en heidegebied ten oosten van Mook. Het is een heuvellandschap, welke is ontstaan in IJstijd. Door het smeltwater is veel zand weggespoeld, waardoor het hoogteverschil goed zichtbaar is.

Meer informatie over de diverse wandelroutes is te vinden op www.vvvnijmegen.nl  of www.gildenijmegen.nl