Heumensoord

 

 
 

Bijna iedereen in Nederland en velen ook daar buiten kennen Heumensoord alleen als het bos dat onderdak biedt aan duizenden militairen uit ongeveer 24 landen, die met de Vierdaagse meelopen.

De rest van het jaar is Heumensoord het bos waar menig Nijmegenaar een
prachtige boswandeling maakt, zijn rondjes trimt of op de mountainbike rond toert. Ook zijn er ruiterpaden en daarnaast is een groot deel van het gebied in gebruik voor waterwinning ten behoeve van drinkwatervoorziening.
 

 
 

Toch weten velen niet dat Heumensoord het grootste aaneengesloten natuurgebied in het Rijk van Nijmegen is, dat niet door wegen wordt doorsneden. Het is gelegen ten zuidoosten van Nijmegen, vlak bij Radbouduniversiteit tussen de Scheidingsweg, de weg Nijmegen-Malden, de weg van Malden naar Groesbeek en de spoorlijn Nijmegen-Cuyk.  Het gebied is ruim 600 hectare groot waar ook enkele interessante historische plekken te vinden zijn. In feite is het een onderdeel van de keten van bossen tussen Nijmegen en Mook.

 
 

Het gebied wordt vooral gekenmerkt door het grote stuwwallencomplex. Deze stuwwallen zijn sinds honderden jaren volledig bedekt met bos, waar de oudste thans nog levende bomen uit 1857 stammen. Het zijn grove dennen die onder andere in dit bosperceel prominent aanwezig zijn. Naast de vele naaldbomen bestaat de begroeiing uit loofbomen, heide en heischraal grasland.
 

 

 

Eigenaar van het bos is de gemeente Nijmegen, terwijl het ligt op het grondgebied van de gemeente Heumen.

In het zuiden van het gebied ligt een zweefvliegveld dat bestaat uit een aantal intensief gemaaide landingsbanen. In het centrum van Heumensoord lagen lange tijd grote heideterreinen. Aangezien een gebied wordt gebruikt om jaarlijks de militairen ten behoeve van de Vierdaagse onder te brengen, bestaat het enkel nog uit enkele tientallen hectare grote grasvlakte. Van de heideterreinen die in het begin van deze eeuw een derde van Heumensoord besloegen is gelukkig hier en daar nog terug te vinden.

 

 
 

Weinigen weten het, maar in de Romeinse tijd liep vanaf onze stad een bijna kaarsrechte, goed onderhouden weg via Maastricht naar Tongeren in BelgiŽ. Van daaruit kon men doorreizen naar de Middellandse Zee, dus ook  naar Rome.
 

 
 

Deze weg maakte deel uit van het Romeinse wegennet. In het bos zijn restanten gevonden van een Romeinse wachttoren die aan de weg van Cuijk naar Nijmegen lag om Frankische invallen te voorkomen.

Vervolgens zijn de bossen van Heumensoord rijk aan paddenstoelen. Als het een beetje meezit kun je binnen enkele kilometers makkelijk meer dan 50 verschillende soorten te vinden.

Aan de oostkant van Heumensoord loopt de spoorlijn Nijmegen-Cuijk-Venlo, ook wel de Maaslijn genoemd.

 

 

 

Het bebost gebied aan de andere kant van deze spoorlijn, dat de Hooge Langeberg genoemd wordt, valt onder de gemeente Groesbeek, Heilig Landstichting.
Meer bekend is de Biesseltsebaan, die richting de Hooge Hoederberg loopt.