Welkom op de website van Nijmegen City.

Via deze site kun je een citytour door Nijmegen maken door meer dan 20.000 foto’s te bekijken die onder "stadsdelen" van Nijmegen te vinden zijn of genieten van de bijzondere streek rond Nijmegen met zijn wisselende  natuurgebieden.
In Nijmegen kun je prima terecht voor een heerlijk dagje shoppen of een drankje op een van de vele terrassen die de stad rijk is.

Naast  dit alles vind u hier ook het een en ander over de  Vierdaagse van de laatste jaren, vergezeld door honderden foto's.

Ook over het carnaval in Knotsenburg, zoals Nijmegen tijdens die dagen heet, is hier het een en ander te vinden
.

 

 

Daarnaast is er op deze site onder “historie” een globaal overzicht van de geschiedenis van Nijmegen te vinden, zonder daar al te diep op in te gaan, gezien er over de historie van de oudste stad van Nederland al heel wat geschreven is. Wil je meer weten over het oude Nijmegen, klik dan op "links", waar je de weg vindt naar andere sites die meer vertellen over het Nijmeegs verleden.

Ontdek op deze site  vooral wat er nu allemaal in Nijmegen te zien is, want de oudste stad van Nederland heeft veel bezienswaardigheden en is omringd door een zeer afwisselende en boeiende omgeving.

De stad Nijmegen en de rivier de Waal vormen al eeuwenlang een onverbrekelijke eenheid. Nijmegen is gegroeid uit de rivier en alleen al die machtige stroom van de rivier  en de glooiingen van de heuvels oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

 

 

De helling en het daarboven liggende plateau zijn ontstaan in prehistorische tijden. Een prima plaats dus om te wonen, gezien het daar bij overstromingen altijd droog is gebleven.

 

 

 Bekijk Nijmegen vanaf de Waal

 

 

Voor een groot gedeelte ligt Nijmegen op de linkeroever van de Waal, aan de voet van die stuwwal.
Ten oosten en zuidoosten van de stad Nijmegen is het heuvelachtig, terwijl het westen bebost en weids is en in het zuidwesten de prachtige Hatertse en Overasseltse vennen te vinden zijn. Het hoogste punt van de Nijmeegse stuwwal benadert de 100 meter nabij Berg en Dal. In de gemeente Ubbergen ligt het natuurgebied de Ooijpolder, dat gevormd is door de uiterwaarden van de rivier de Waal.

Tegenwoordig ligt een deel van de gemeente aan de overzijde van de rivier de Waal met de nieuwe Spiegelwaal. Het betreft hier de zogenaamde Waalsprong, een nog niet zo oud geannexeerd gebied, waarin zich het dorp Lent en een deel van Oosterhout bevinden.

Door deze Waalsprong is een nieuw stadsdeel ontstaan. Hier  worden bijna 12.000 woningen gebouwd. Daarnaast komen er voorzieningen, zoals horeca, winkels, kantoren, bedrijventerreinen, scholen en wegen. Bovendien krijgt het gebied een uitgestrekt water- en recreatiegebied, 'De Waaijer'.

Het project "Ruimte voor de Waal" is het meest  beeldbepalend in dit gebied.

Om de bewoners te beschermen tegen hoogwater is de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts gelegd. Hierdoor is in hartje stad een 4 kilometer lange nevengeul en een langgerekt eiland in de Waal ontstaan. Het eiland Veur Lent, de Spiegelwaal en de kade, de Lentse Warande,  vormen samen een uniek rivierpark, dat sinds 28 maart 2016 voor iedereen toegankelijk is.

 

 

Nijmegen is met een oppervlakte van 57,53 de grootste stad in de provincie Gelderland en heeft meer dan 172.000 inwoners.

De stad, die vlak aan de Duitse grens ligt, wordt ook wel eens de meest noordelijke stad van Zuid-Nederland genoemd.

Nijmegen is ook een Hanzestad, goed bereikbaar door de ligging aan de Waal en natuurlijk een studentenstad door de aanwezigheid van de Radboud Universiteit.

Voor een weekendje weg heeft de stad erg veel in huis, want in Nijmegen heb je alles binnen handbereik: een historische wandeling, schitterende natuur, fietsen door het bos of varen over de rivier, een terrasje pakken, lekker eten, gaan stappen of shoppen, want Nijmegen heeft het meest divers winkelaanbod van Nederland.
Kortom: dus een goede reden om Nijmegen en zijn omgeving in al zijn schoonheid te beleven, dus
voel je de keizer te rijk in het Rijk van Nijmegen.

 

 

Nijmegen City is een mix van het heden met het verleden waarbij je allerlei wetenswaardigheden ontdekt, zoals het Valkhof waar eerder de Romeinen ver over de Waal en over het land van de Bataven tuurden of doe een tour langs de nog overgebleven smalle middeleeuwse gasjes en steegjes in de benedenstad.

Maar er is ook veel nieuw, want in het centrum heeft Plein 1944 inmiddels een grote gedaantewisseling ondergaan en is daardoor prachtig geworden.
En met de komst van de nieuwe Waalbrug, de 'Oversteek' is de bereikbaarheid sterk verbeterd.
Maar er gaat meer veranderen. Het Project 'Ruimte voor de Waal' gaat er voor zorgen dat het gezicht van Nijmegen de komende jaren ingrijpend gaat veranderen.

 

 

Nijmegen is Altijd Nijmegen, een bijna ‘onhollandse stad’ door haar vriendelijke en Bourgondische sfeer, waardoor er in Nijmegen altijd feest is.

 

 

De Stadsbrug de Oversteek is open\

 

 

Laatste updates op 29-06-2017 17:06
Het is zomer.
Kijk hier naar  "Ruimte voor de Waal",  dat regelmatig wordt aangepast of maak een rondvaart op de Waal met de Pannenkoekenboot.
De wijk  Hengstdal en de wijk De Hunnerberg zijn vernieuwd. Meer weten over de geschiedenis van Nijmegen? Dan moet je juist daar gaan kijken.
Bekijk hier de grote gedaantewisseling van Plein 1944: hoe het was en hoe nu is.
Vorig jaar in november was de feestelijke opening van de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Kijk hier naar het verloop van de bouw van deze prachtige brug.
Bezoek ook eens de wijk Galgenveld met veel nieuwe foto's. 
Kijk hier voor alle stadsdelen

Kijk hier naar prachtige filmbeelden over de geschiedenis van Plein 1944.

Breng eens een bezoek aan  Benedenstad West / Benedenstad Midden / Benedenstad Oost en de Waalkade.

 

De meeste foto's op deze site zijn eigen werk waarop copyright rust  en mogen niet voor publicatie gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming.

 
De wijk Hengstdal
 
 
Nijmegen-Oost Hengstdal
 
 

Maak een tour door de Ooijpolder

 
 
Ooijpolder
 

  

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 29-06-2017.