Weetjes

 

 
 

Herbouw Romeinse ovens bij Berg en Dal (Bron: De Gelderlander, 6 juni 2008)

Op de Holdeurn, in de bossen bij Berg en Dal, vlakbij Nijmegen, lag tweeduizend jaar geleden misschien wel het eerste fabriekscomplex van Nederland met steenovens, dakpanovens en pottenbakkersovens. De Romeinse steenovens, die daar in de jaren veertig van de vorige eeuw door archeologen W. Braat en J. Holwerda werden blootgelegd, worden wellicht deels weer zichtbaar.

Exploitant Pjotr van der Horst van hotel Holthurnse Hof dat aan het archeologisch monument op de Holdeurn grenst, wil een van de Romeinse ovens gedeeltelijk reconstrueren.
Via glasplaten moeten bezoekers daarnaast een blik onder de grond kunnen werpen. Daar worden de woonverblijven van de steenbakkers zichtbaar gemaakt.

De steenbakkers waren Romeinse soldaten, afkomstig van de legerplaats in het nabije Nijmegen. Zij produceerden niet alleen bouwmateriaal, zoals dakpannen, maar ook serviesgoed. De producten werden tot ver buiten Nijmegen geŽxporteerd.

De archeologen vonden destijds zeven ovens op Ons Erf/Holdeurn. Vlakbij, even ten noorden er van, ligt een omvangrijke leem/kleiput. Daar kwam de grondstof vandaan. Er liggen waarschijnlijk nog meer restanten van ovens onder de grond. In dat geval is sprake van een van de grootste Romeinse fabricagecomplexen in heel Noordwest-Europa. De eerste ovens werd gebouwd in de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. Het complex bleef twee eeuwen in gebruik.