Weetjes

 

 
 

Romeinse ketel (Bron: De Volkskrant, 25 oktober 2006]

Een Romeinse ketel zo groot als in de strips van Asterix en Obelix is gevonden in Nijmegen. Romeinen gebruikten de ketel voor eenpansmaaltijden en deden er de was in. Het is een topvondst, zegt archeoloog Harry van Enckevort van de gemeente Nijmegen. "Meestal werden bronzen voorwerpen gerecycled en omgesmolten tot messen, kistbeslag of mantelspelden."

De ketel is met allerlei huisraad erin gevonden in de kelder en niet – wat logischer was geweest - in de keuken van een Romeins huis. Archeologen vermoeden dat de eigenaar midden in de Bataafse opstand (in 70 CE) de ketel met de andere voorwerpen snel heeft opgeborgen en nooit meer is teruggekeerd.

De ketel kwam bij de vervanging van de riolering in de Hertogstraat naar boven. Op archeologisch gebied kent Nijmegen in Nederland geen vergelijking. De bodem zit propvol geschiedenis. Er waren twee Romeinse militaire kazernes, twee Romeinse steden, er is een middeleeuwse stad geweest en meerdere grafvelden.

Door later vestingwerk zijn veel Romeinse overblijfselen verloren gegaan, zegt Van Enckevort, maar de laatste jaren worden toch vaak vondsten gedaan. In de Jozefhof, waar anderhalf jaar lang gegraven mocht worden voordat de nieuwbouw begon, werd een stadswijkje blootgelegd met rijtjeshuizen langs een doorgaande weg. Van Enckevort: "Er woonden veteranen, Romeinse militairen na hun pensioen. Hun huizen waren smal, maar wel 60 meter lang en ook hun tuinen waren diep, wel 120 meter."

Er ligt een soort Pompeď onder het centrum van Nijmegen, het Oppidum Batavorum. Deze stad werd door de Bataven platgebrand en later door de Romeinen een kilometer verderop opnieuw opgebouwd. De archeologische filosofie is dat deze verzonken stad moet blijven zitten waar hij zit. In de bodem wordt hij het beste geconserveerd. Bovendien moet er ook wat overblijven voor latere generaties met misschien betere technieken. Maar zodra er gebouwd wordt heeft de ontwikkelaar de plicht de bodem te laten onderzoeken en dat archeologische graafwerk ook te betalen. Nijmegen heeft daarvoor een zestigtal archeologen in dienst. Zij vonden de ketel.