Sport
 

 
 

De Romeinen sportten hier al in hun amfitheater en thermen.
In de poelen en plassen van de Waal werd al lang gezwommen en er was zelfs een drijvend rivierbad. Ook werden er van 1882 tot 1887 paardenraces gehouden op de Wedren, die toen veel groter was dan nu.

Aan de Groesbeekseweg  werd in 1885 met een groot internationaal wielerspektakel een wielerbaan geopend die maar  een kort leven was beschoren, maar wel de eerste wielerbaan van Nederland was.

 

 

Maar pas aan het einde van de negentiende eeuw werd sport en spel een belangrijk onderdeel van de samenleving, gezien deze vorm van vrijetijdsbesteding steeds meer gezien werd als een goede ontspanning. Zo werden er aan het einde van de negentiende eeuw veel katholieke, maar ook socialistische verenigingen voor sport en spel opgericht en was het aantal sportverenigingen haast niet meer te tellen. 

 

 


Naast roei-, scherm en schietverenigingen, fiets- en gymnastiekclubs, kegelclubs, cricket- en tennisverenigingen kwamen er natuurlijk ook voetbalclubs, waarvan in die dagen Quick en N.E.C. de belangrijkste waren. Quick was zelfs een van de voorlopers in Nederland, die op 10 april 1888 werd opgericht als Nijmeegsche Cricket, Voetbal- en Athletiek-vereeniging Quick. Als eerste werd er op de renbaan van de Wedren gespeeld, maar gezien de hoge eisen van de Nederlandsche voetbalbond, verhuisde de club naar een weiland achter café Oost-Indië aan de Weurtseweg. Later speelde Quick bij Groenewoud aan de Groesbeekseweg en de Hazenkampseweg met een achteringang aan de Vossenlaan.

 

 


De plaatselijke rivaal N.E.C., dat ontstaan was op het Waalplein in de benedenstad vanuit een groep fanatieke straatvoetballers, was al eerder terecht gekomen aan de Groesbeekseweg. Op 15 november 1900 richtten zij de voetbalvereniging de Eendracht op. Totdat in 1938 sportpark De Goffert klaar was, moest ook de Eendracht regelmatig verhuizen, zoals naar een terrein onder de spoorbrug bij Lent, maar bij hoog water natuurlijk de bekende problemen ontstonden.  Op 11 april 1910 ontstond N.E.C. (Nijmegen-Eendracht-Combinatie) door een fusie met voetbalvereniging Nijmegen en speelden zij, net als Quick ook aan
Hazenkampseweg met een achteringang aan de Vossenlaan.
 

 
 

Een echt Nijmeegse vorm van sport en vertier is de Vierdaagse. Vier dagen wandelen, waarbij beide voeten niet tegelijkertijd van de grond mogen zijn. Dat houdt in, dat de achtervoet waarop het lichaam rust gedurende een zeker ogenblik de grond niet mag verlaten, voordat de voorste voet de grond bereikt heeft. Voor meer Vierdaagse klik hier of kijk bij de links.

Gezondheid, sport en ontspanning zijn belangrijk voor Nijmegen, daarom zijn er in Nijmegen diverse sporthallen, sportzalen, sportparken en gymnastiekzalen verdeeld over de stad. Het stadsbestuur stimuleert een intensieve samenwerking tussen sportverenigingen en scholen.

Zo was Nijmegen in 2007,met vier andere gemeenten, genomineerd voor de landelijke titel 'Sportgemeente van het jaar 2007'.

 

Bekende clubs in Nijmegen

 

 

 

Gymnastiek- en turnvereniging de Hazenkamp

Nijmegen atletiek

N.E.C.

Quick 1888

Vocasa

Phocas

Nijmegen Devils

N.M.H.C.