Nijmegen bruist

 

 
 

Nijmegen bruist, maar dat doet Nijmegen al heel lang. Het kroegverleden van Nijmegen begint waar de stad is ontstaan, namelijk aan de Waal. Daar was alles te doen, er werd handel gedreven en daarom waren er op die plaats  volop herbergen waar je kon eten, drinken en overnachten.
 
Vanaf de dertiende eeuw kroop de stad langzaam de heuvel op, waar rond de Sint Stevenskerk chique herbergen verrezen, die zich onderscheidden van de dranklokalen uit de Benedenstad. Veel ervan verwierven internationale faam.
 
Toen de Bourgondische hertog Karel de Stoute in 1473 Nijmegen veroverde, liet hij zich toejuichen vanaf het balkon van herberg De Adelaar, terwijl Tsaar Peter de Grote herberg De Zwaan met een bezoek vereerde.  Ook de gevreesde Spaanse hertog Alva overnachtte in Nijmegen en wel in Het Rode Hert.
 
Helaas zijn al deze beroemde logementen weggevaagd tijdens het bombardement van 1944.
Gelukkig zijn er wel op en rond de Grote Markt nog een aantal kroegjes uit het rijke verleden van Nijmegen terug te vinden met een nog overgebleven prachtige historische decor.

 

 

 

 

Inmiddels is Nijmegen met zijn van oorsprong Bourgondische instelling ook een echte universiteitsstad geworden. De Radboud Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud met zo'n 10.000 medewerkers en ruim 18.000 studenten zijn nadrukkelijk aanwezig, waardoor een dagje of avondje stappen in Nijmegen meer dan de moeite waard is, want uitgaan in Nijmegen is en blijft iets unieks

De keuze is enorm met een grote
kroegdichtheid van zo’n 100 cafés met vermaak op verschillende niveaus. Daarnaast zijn er vele terrassen bij de bekende uitgaansgebieden, zoals aan de Molenstraat, het Koningsplein, de Grote Markt en de Waalkade, waar uiteraard ook voor de maag veel soorten restaurants in allerlei prijsklassen te vinden zijn.


Maar vergeet de zijstraten niet, want hier zitten vaak ook veel leuke cafeetjes verstopt.

Met zoveel vermaak vliegt de tijd voorbij. Maar maak je geen zorgen, want al die uitgaansgelegenheden mogen zelf bepalen tot hoe laat ze doorgaan, maar vanaf 4 uur in de nacht mogen er geen nieuwe gasten meer naar binnen, terwijl er daar wel  gewoon wordt doorgefeest.

 

 


Als je van film, muziek of theater houdt, kun je in Nijmegen op vele plaatsen terecht.
Voor theater ga je naar de Schouwburg of het Steigertheater en naast de diverse bioscopen vind je er ook het LUX, een van de grootste en beste filmhuizen van Nederland waar internationale cinema, theater, muziek, debat, multimedia en beeldcultuur ruimschoots aan bod komen.

 

 

 

Ook op muzikaal gebied is er in Nijmegen veel te vinden:  Zo was jarenlang The Matrixx, door Horeca Nederland In 2005, 2006 en 2010 uitgeroepen tot populairste club van Nederland en won daarmee de Nightlife Award. Inmiddels heeft The Matrixx haar activiteiten naar elders verplaatst en is hier nu Club Monte Carlo gevestigd.
Daarnaast zijn er ook nog Popcafé Merleyn en Poppodium Doornroosje, dat inmiddels een prachtig pand geeft gekregen bij het centraal station, waar zelfs Pink Floyd en Dave Clark in het verre verleden op het podium hebben gestaan.

Dan is er ook de concertzaal de Vereeniging, waarvan d
e akoestiek wereldwijd tot de top tien behoort
. Het uit 1915 daterende multifunctionele gebouw is sfeervol, stijlvol en verrassend uitgevoerd in Art Deco en Art Nouveau. Het gebouw, dat een Rijksmonument is, is in 1999 geheel gerestaureerd en gerenoveerd, waarbij de zalen in originele staat zijn teruggebracht.

Maar er is nog meer, zoals
de jaarlijks terugkerende evenementen als grootschalige rockconcerten in het Goffertpark, wereldmuziek tijdens de Music Meeting en natuurlijk de Vierdaagsefeesten.

Inmiddels heeft het Gebroeders van Limburg Festival, dat ieder jaar eind augustus plaats vindt,  ook landelijk veel bekendheid gekregen.

 

 

Wil je ook winkelen, dat zit je Nijmegen ook al goed, want het gevarieerde winkelaanbod maakt, dat Nijmegen vaak genoemd wordt als beste winkelstad van Nederland.

Wist je dat de oudste winkelstraat van Nederland in Nijmegen ligt? Ga maar eens kijken in de Lange Hezelstraat en de Stikke Hezelstraat. Beide straten die in elkaars verlengde liggen, zijn al een plaatje op zich en herbergen ook nog eens opvallende boetieks, woonwinkels, cadeaushops en horeca om even op adem te komen.


Ook in de ringstraten, die als een schil om het kerngebied van het centrum liggen is het goed toeven omdat het er bol staat van de speciaalzaken. In de hoofdwinkelstraten met de Molenstraat met o.a. de overdekte Molenpoort, Burchtstraat en Marikenstraat, die twee niveaus winkels heeft, zijn alle grote merknamen vertegenwoordigd.
 

 

 

 

   
 

 Hieronder een paar uitgaanstips:

LUX

 

Lindenberg-Steigertheater

Poppodium Doornroosje

Bleeckerstreet

Bistro de Bok

Café 't Haantje

Café de Fiets

Café Jos

Café Samson

Drie Gezusters

Du Commerce

Eet en Drinkhuys de Waagh

Gasterij Als Toen

Qke-leQ

Café Moenen

Tante Koosje

De Hemel

De Schat

Jan Klaassen

Humphrey's

Uylenspieghel